AL-'AQLU SALEEM FI JISMI SALEEM. Good mind is in good (healthy) body. Akal yang cerdas terletak pada badan yang cergas
"KECEMERLANGAN DICIPTA OLEH INSAN BIASA YANG BEKERJA SECARA LUAR BIASA..."

KEPADA SEMUA GURU SMAHI YANG ADA INFORMASI, PENGUMUMAN, MEMO, ARTIKEL ATAU ISU2 YANG INGIN DIPOST DI PORTAL INI, BOLEH EMAIL KE ADMIN . INSYA-ALLAH AKAN DI-POST SECEPAT MUNGKIN.

email:
cikgu.enal@gmail.com

"MENDAKAP MARDHATILLAH"

.

.
BARISAN PENDIDIK SMA HIDAYAH ISLAMIAH

Sunday, October 10, 2010

LAWATAN PENANDA ARAS PENTADBIR SABK NEGERI KEDAH 2010

Bertarikh 30 September 2010 (Khamis), satu program Lawatan Penanda Aras Pentadbir Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) Negeri Kedah 2010 telah dianjurkan oleh Sektor Pendidikan Islam, Jabatan Pelajaran Negeri Kedah. Delegasi yang terlibat dalam lawatan ini terdiri daripada Penolong Kanan HEM dan Penolong Kanan Kokurikulum SABK negeri Kedah. Destinasi lawatan adalah ke Seremban, Negeri Sembilan. Dua buah sekolah telah dipilih untuk dilawati iaitu SMKA Sheikh Haji Mohd Said (SHAMS) dan SMA Dato’ Klana Petra Maamor (SMAD Klana). Program yang berlangsung 2 hari 2 malam itu bertujuan untuk melihat pentadbiran dan pengurusan Hal Ehwal Murid dan Kokurikulum untuk diadaptasi dan diperkukuhkan ke sekolah masing-masing. Turut serta dalam lawatan ini, Ketua Penolong Pengarah SPI, Tn. Hj. Abdul Aziz bin Abdullah, Pen. Pengarah Penyelarasan Bantuan Sekolah Agama, Tn. Hj. Zulkifli bin Ghozali, Pegawai-pegawai SPI dan Pegawai PPD Kuala Muda/ Yan.
Hari Pertama

Rombongan delegasi berkumpul di dua lokasi untuk menaiki bas berdasarkan kedudukan sekolah iaitu perkarangan JPN Kedah jam 8.00 pagi dan PPD Kuala Muda/ Yan pada jam 9.00 pagi. Lebih kurang jam 10.00 pagi, delegasi bertolak ke Kuala Lumpur untuk menginap di sana sebelum ke Negeri Sembilan. Delegasi tiba di CaPITOL HOTEL, Star Hill jam 4.00 petang.

Delegasi menaiki bas ke KL/ N9

Menginap di CaPITOL HOTEL Bukit Bintang


Hari Kedua (Jumaat)

Pada jam 8.00 pagi, delegasi bertolak ke SMKA Sheikh Haji Mohd Said (SHAMS), Seremban. Tepat jam 10.00 pagi delegasi tiba di perkarangan sekolah tersebut. Kami disambut oleh pengetua dan guru-guru sekolah tersebut. Kami dibawa terus ke Bilik Mesyuarat SHAMS. Ucapan aluan oleh Pengetua Cemerlang, Puan Hajah Wan Ruhayah bt Wan Yaacob, ucapan oleh Ketua Sektor SPI, JPN N.Sembilan dan ucapan oleh wakil delegasi, Ketua Pen. Pengarah SPI Tn. Hj. Abdul Aziz Abdullah.

Delegasi disambutan oleh warga SHAMS


Berdasarkan ucapan Pengetua Cemerlang SHAMS, sekolah ini merupakan sekolah kluster (kebitaraan) (pada 2008) yang mana telah memenangi pelbagai kejayaan dan pelbagai anugerah antaranya Anugerah Kualiti KPM, Johan 3K (Kebangsaan), Anugerah Kecemerlangan SMKA 2007, 2008, 2009 dan lain-lain anugerah. Sekolah ini menekankan 3 watak atau ‘niche area’ iaitu Memperkukuhkan Pendidikan Islam, Memperkasa Pengurusan Kokurikulum (BADAR PERDANA) dan melahirkan pemain catur (CERDIK CATUR).


Pengetua Cemerlang, Pn Hjh Wan Ruhayah bt Wan Yaacob

Barisan Pentadbir Sekolah. Penolong-penolong Kanan HEM dan Kokurikulum

Kami ditayangkan dengan persembahan multimedia mengenai sejarah, guru dan pelajar SHAMS, pencapaian akademik dan kokurikulum dan anugerah-anugerah yang diterima. Seterusnya sesi penyampaian cenderahati.

Kemudian, kami dibawa melawat beberapa bilik dan tempat seperti Bilik Pusat Operasi Wawasan (Dokumentasi), Galeri Sejarah, Ruang dan Bilik CERDIK CATUR, Bilik Operasi BADAR, Balai Cerap, sudut informasi, persekitaran sekolah dan Surau SHAMS (yang diberi kebenaran oleh pejabat mufti untuk mengadakan solat Jumaat). Kami bersolat Jumaat di sini dan apa yang menariknya, khatib, imam dan bilal semuanya terdiri dari pelajar SHAMS sendiri. Lebih kurang jam 2.00 petang, program di SHAMS selesai dan kami pun bertolak ke SMA Dato’ Klana Petra Maamor (SMAD Klana), Seremban.

Lebih kurang jam 3.00 petang kami pun sampai ke SMAD Klana. Kami disambut dengan persembahan dikir barat oleh pelajar-pelajar SMAD Klana. Kemudian kami dibawa ke Bilik Mesyuarat. Ucapan dan taklimat oleh pengetua, Ust. Solahuddin Abd Rahman, ucapan Pegawai SPI Ust. Adnan, JPN N.Sembilan dan ucapan KPP SPI, JPN Kedah, Tn. Hj. Abdul Aziz bin Abdullah.

Pengetua SMAD Klana, Ust.Solahuddin bin Abd Rahman


Kemudian, kami dibawa melawat Bilik Dokumentasi, Galeri Sejarah, Galeri Ulama, Bilik Kaunseling, Bilik Guru Kanan (GK), Bengkel KHB, Sudut-sudut maklumat dan persekitaran sekolah. Program tamat jam 6.00 petang dan kami bertolak pulang ke negeri Kedah. Semasa dalam perjalanan kami sempat mengadakan bengkel mengikut jawatan masing-masing. Semua peserta berasa puas dan berterima kasih di atas program yang dianjurkan oleh Sektor Pendidikan Islam, JPN Kedah. Hasil daripada program ini akan dimanfaatkan ke sekolah masing-masing bagi memantapkan pengurusan HEM dan Kokurikulum khasnya dan memajukan sekolah amnya agar setanding dengan sekolah-sekolah elit. Delegasi selamat tiba di perkarangan JPN Kedah jam 2.30 pagi.

No comments:

Post a Comment

SEJARAH SEKOLAH

SEJARAH SEKOLAH

MAKSUD BENDERA

MAKSUD BENDERA

LAGU SEKOLAH

LAGU SEKOLAH
"Mendakap Mardhatillah"

HALA TUJU SEKOLAH

HALA TUJU SEKOLAH