Objektif kursus adalah memberi kefahaman kepada peserta mengenai konsep halal dan haram dari sudut Islam.
Memantapkan kefahaman kepada peserta mengenai penyembelihan menurut konsep halalan toyyiban dan kepenggunaan produk makanan di pasaran.
Memberi pendedahan secara teori dan amali kepada peserta mengenai kaedah penyembelihan binatang menurut Islam dan memberi pendedahan tentang undang-undang atau peraturan- peraturan berkaitan dengan penyembelihan halal mengikut syarak.
Memantapkan kefahaman kepada peserta mengenai penyembelihan menurut konsep halalan toyyiban dan kepenggunaan produk makanan di pasaran.
Memberi pendedahan secara teori dan amali kepada peserta mengenai kaedah penyembelihan binatang menurut Islam dan memberi pendedahan tentang undang-undang atau peraturan- peraturan berkaitan dengan penyembelihan halal mengikut syarak.
Teori sembelihan disampaikan oleh Ust. Saharuddin bin Abd. Rahman dan selepas itu pelajar didedahkan secara praktikal (hand-on) tentang sembelihan.
Memang gamat dan meriah bila pelajar kali pertama menyembelih ayam dan ada di antara mereka pelajar perempuan yang menitiskan air mata sedih kononnya tapi kalau bagi ayam goreng seekor pun tak cukup. Dalam kursus ini juga pelajar diajar cara memproses ayam (budak2 zaman sekarang rupanya tak tau cara ayam diproses) yang menggelikan hati ialah mencabut bulu ayam dengan hujung jari aje...alahai tak lulus nak buat menantu ni.
"bangkai"
Mencelur ayam
Proses mencabut bulu ayam
Bagi memeriahkan lagi kursus ini, ayam-ayam yang telah disembelih dan diproses ini dibuat sup dan digoreng. Aktiviti memasak ini dikendalikan oleh pelajar itu sendiri sambil dibantu oleh Ustz. Huzaimah, Ustz. Nor Thaibbah dan Ustz. Ku Hasnawati dan Ustz. Sharifah (PK HEM).
Terima kasih kepada pengusaha kantin sekolah, Ustz Thaibbah dan Ustz Sharifah di atas pinjaman peralatan dan perkakas memasak. Di akhir program ini guru-guru SMAHI dijemput menjamu selera...Bihun Sup Siam dan meratah ayam goreng bersalut tepung. Secara keseluruhan, kursus ini amat berjaya dan akan dibuat setiap tahun. Terima kasih juga kepada pihak-pihak yang terlibat secara langsung ataupun tidak.
No comments:
Post a Comment